vrijdag 13 maart 2015

Fair play van Provincie Limburg.? Raad van State wel doortastend genoeg.?



Heel lang hebben Parkstad burgers en provincie Limburg gestreden voor een betere oplossing van een infrastruktureel vraagstuk dat er in Parkstad zou heersen en dat de economische en later toeristische ontwikkeling in de weg zou staan.

Maar na 15 jaar is op 11-03-2015 door de Raad van Staten dan de uitspraak gedaan dat deze autoweg genaamd Buitenring Parkstad Limburg mag worden aangelegd.

Hierop zullen voor- en tegenstanders met verbazing naar gekeken hebben en in ben er van overtuigd beiden begrijpen deze uitspraak niet .

Om te beginnen waren zowel de Provincie meerdere keren teruggefloten omdat zij hun werk niet voldoende onderbouwd hadden, en was er onlangs in 2014 een uitspraak van het Europese hof gedaan dat erop wees dat de aanleg van een dergelijke weg in de 2 bewuste gebieden Brunssummerheide en Geleenbeek dal de toegestane stikstofoxyde waarde voor flora en fauna behoorlijk zou overschrijden. Dus rekende men met een soortgelijke uitspraak van de bestuursrechter. Helaas heeft echter de Provincie Limburg laat ons zeggen 2 voor 12 nog een aanvullend rapport met theoritische waarden van stikstofoxyde en fijnstof inkl diverse voorzorgsmaatregelen in die gebieden opgesteld duur een extern buro (want die expertise heeft men niet in huis net als alle andere stukken in dit dossier).
Of dit de schoonheidprijs verdient of dat je de provincie Limburg hiervoor de Fair play trophee moet uitreiken waag ik te betwijfelen maar iedereen mag daar anders over oordelen.
Want waar komen al de euro's vandaan die gebruikt zijn voor al die externe rapporten in het PIP dossier ja U raad het al de ESSENT opbrengst en laat dat nou net het geld zijn dat alle burgers van Limburg door de jaren hebben opgebracht en dat nu sinds jaren door de aandelen verkoop op de bankrekening van de Provincie Limburg staat. Dan zou je denken men gaat hier goede dingen mee doen in samenspraak en overleg met de burgers, maar dat laatste kun je echt vergeten.
Gedurende de looptijd van dit hele project heb ik en velen met mij zij het alleen of in groepsverband vanaf het begin mijn ideƫen en inbreng proberen voor te leggen aan ambtenaren van Infra Projekten Limburg. Gaande het traject werden we steeds meer gemeden als lastig en soms gewoon als niet serieus genomen afgescheept.
Als je dit noemt "je mening telt" dan heeft men hiervan niets begrepen en dat is mijnzinziens nog steeds niet veranderd.

Dan even terugkomend op de onderbouwde uitspraak van de Raad van State dd 11-03-2015.

Het had niet mooier gekund, net als in een film komt de climax aan het eind. Zij het dat het voor ons geen happy end  was.
Ik kan er met mijn verstand niet bij, waarom  de Raad van State niet zelf een neutraal advies ingewonnen op[ het meest cruciale punt dat ze wel in 2014 bij het Europese Hof hadden gedaan, maar nu de Provincie Limburg in allerlaatste instantie toch nog met een "alternatief"kwam niet eens even om zich heen gekeken bijvoorbeeld wat is er beschikbaar in eigen land.?

Juist Ja de RIVM toch het meest en best geinformeerde en op onderzoek gebaseerde instituut op dit terrein.
Want 2 dagen later werd op het NOS Journaal een bericht getoond waarin het RIVM sprak over verontrustende cijfers die zij hadden gevonden en in een rapport vastgelegd.
De Raad van State had als het ware de "buurman "kunnen vragen wat hebben jullie voor nieuws op dit punt en had dan met in de hand de uitspraak van Europese hof en het laatste rapport van PL een duidelijk onderbouwd beter besluit kunnen nemen.

gepubliceerd 12-03-2015  lees meer op onderstaande link

http://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2015/Big_Data_geven_meer_kennis_over_gezondheidseffecten_luchtverontreiniging

Want wat de Provincie heeft aangedragen is nog slechts theorie maar wat het RIVM rapporteerd is bewijs na onderzoek.

Ik ben er echt van overtuigd dat dit een gemiste kans is door de Raad van State maar heeft wel hele grote invloeden op alle mensen en aangrenzende natuur die door de aanleg van deze autoweg straks direkt onomkeerbaar geraakt worden.

Ik weet niet of iemand die juridisch onderlegd is hier nog iets mee kan doen alvorens de aannemer full speed aan de gang gaat.Het zou allicht een poging waard zijn en misschien schept het een precedent.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten