dinsdag 26 januari 2010

Discussie over NUT en NOODZAAK van Provincie Limburg

Merkwaardig of begrijpelijk.

Blijkbaar is er in het Provinciehuis Maastricht na de nieuwjaarstoespraak openbaar uitgesproken wat er werkelijk "leeft" bij het bestuur en ambtenaren nl. wat is de NUT en NOODZAAK van Provincie Limburg .

Is er nog enig bestaansrecht voor dit "instituut" of heeft men teveel taken,ambtenaren en ambities.

Laten we de specialisten op bestuursrecht maar eens kritische studie maken of Nederland niet op een andere manier dient te worden bestuurd.

want dan worden projekten zoals bij de BUITENRING PARKSTAD en LIMBURGSE FLORIADE niet meer door een enkele doordravende Provinciale gedeputeerde in leven gehouden maar door serieus met elkaar samenwerkende ambtenaren , burgers ,stichtingen en partikuliere ondernemingen tot een duidelijke voor alle betrokkenen beslissing uitgewerkt.

Op dit moment wordt in de Provincie Gelderland een motie behandeld (ingediend door SP) om deze Provincie in 4 stukken op te delen.

Tevens is de bestuursvorm van regio's door Provincies in  Nederland alweer een hot politiek item.
Enkele jaren geleden was het VVD minister Remkes die alle Provincies wilde opheffen.

En aangezien het in diverse Provinciehuizen wederom onderwerp van gesprek is zou het wel eens heel belangrijk kunnen zijn, dat men politiek deze knoop eens echt doorhakt en koest voor:

Belangrijk voor dit besluit is om in de adviescommissie een selectief aantal oud bestuurders uit grote en kleine Gemeenten hun jarenlange praktische ervaringen en oplossingen in te laten brengen over de onderlinge communicatie, geldstroomproblematiek, deskundigheid op verschillende terreinen, zoals ruimtelijke ordening, economisch- en sociale zaken tussen Gemeenten, Provincie en Rijk.


Of

We schaffen de Provincies af en verdelen de taken onder Rijk en Gemeenten
En laten het Rijk als hoofdcoordinator optreden richting Gemeenten,Partikuliere Organisaties en Stichtingen en vaak als direkte eindgebruikers de Burgers.

Of

We maken werkbare kleinere regionale bestuurlijke instituten die toegerust zijn op hun specialisme met een
adviserende , begeleidende ,controlerende aantal taken richting Rijk, Gemeenten, Burgers?

Of

Misschien heeft iemand nog een ander alternatief................................Reageer !


Wellicht komt er binnenkort sowieso een andere ploeg aan de macht in alle Gemeenten, en krijgen we nog vroegtijdig nieuwe verkiezingen na de val van dit  kabinet.


En is er voor deze thema's in de nieuwe verkiezingsprogramma's weer ruimte.
Mogelijk dat een gekozen burgemeester dan ook weer een stap dichterbij komt.

Nederland heeft echt Nu behoefte aan bestuurlijke vernieuwingen en deze kans ligt voor het grijpen.

Dus gewoon doen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten